Zomer TapTips

Een biertap huren, handige tips

 

Heeft u een feestje? En verwacht u veel bierdrinkers? Dan kunt u overwegen om een biertap te huren. Het bier smaakt lekkerder en u houdt meer ruimte in uw koelkast voor bijvoorbeeld hapjes en andere dranken. En er is altijd wel een feestganger die het leuk vindt om de biertjes te tappen. Als u een biertap wilt huren zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Er is nogal wat keuze en de kosten kunnen behoorlijk verschillen. Maak van uw feest een top feest en huur een biertap.

 

Biertaps in soorten en maten

Er zijn biertaps te huur in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het aantal biertjes dat u denkt te gaan tappen kunt u kiezen uit de volgende soorten:

Party tap

Safaritap

Staande tap

Rijdend buffet

 

Waar moet u op letten?

Bij de keuze van uw biertap zijn er een tweetal criteria op basis waarvan u uw keuze kunt maken.

* De tapcapaciteit

Afhankelijk van de druk waaronder het bier getapt wordt, verschilt de hoeveelheid bier die per uur getapt kan worden tussen de vijf en vijftig liter per uur. Op grote feesten of als er veel stevige drinkers verwacht worden, is het belangrijk voldoende tapcapaciteit in huis te hebben. Anders ontstaan er files bij de tap. Informeer bij de leverancier naar de capaciteit van de tap die u wilt huren. Bereken de hoeveelheid bier die u moet bestellen en deel dat aantal door het aantal uur dat het feestje duurt en u heeft een indicatie van de capaciteit die u nodig heeft.

* Koelcapaciteit

Een goed biertje moet natuurlijk koud zijn. Ook daar zorgt de tap voor. Maar de tijd om de tap naar zijn werktemperatuur te laten koelen verschilt per soort biertap. In sommige gevallen kan het wel een halve dag duren voor het bier goed koud is. Het is dan zaak om de tap een dag tevoren op te halen en bij voorkeur ook aan te zetten en eventueel te testen.

 

Party tap

Het goedkoopste alternatief is een tafeltap. Het is een klein apparaat dat gewoon op de aanrecht geplaatst kan worden. Het bevat alleen de tapkraan en een koelinstallatie. Omdat er geen spoelbak of lekbak bij zit, kan het wel wat rommelig worden. De kosten bedragen ongeveer € 10,- per dag/ weekend. Deze tap is geschikt voor 10L of 20L vaten en de capaciteit is 10L per uur.

 

Safari tap

Vergelijkbaar qua formaat maar een iets “professioneler” apparaat met een grotere capaciteit. Zowel met gesloten als open waterbad. Dus let op de vul instructies. De kosten bedragen ongeveer 15,00 per dag/ weekend. Geschikt voor 10L of 20L vaten en de capaciteit is zo’n 20L per uur.

 

Staande biertap

Een los staande evenemententap die eventueel aangevuld kan worden met een klapbuffet voor glaswerk en een spoelbak. Let op: Dit soort taps moeten altijd gevuld worden met water. Vanwege de grootte van een dergelijke biertap, is het meestal niet raadzaam deze in een woonhuis te gebruiken. De kosten bedragen ongeveer 20,00 per dag/ weekend, een buffet 15,00 euro extra. Capaciteit 50L+ per uur.

 

Rijdend buffet

Verrijdbaar, werkblad, bierkoeler, 2 bierkranen, spoelbak, kraan waar een ‘gardena water aansluiting’ op past. Kortom groot en gereed voor uw grote feest. De kosten bedragen ongeveer 40,00 per dag/ weekend. Capaciteit 50L++

 

Afhalen

Houd bij het huren van een biertap rekening met het vervoer. Vooral een staande tap of rijdend buffet zijn niet makkelijk te vervoeren. Een bus of aanhanger is dan eigenlijk een “must”.

 

Hoeveel bier bestellen?

Niet teveel en niet te weinig. Het hangt natuurlijk van het gezelschap af, maar voor een gemiddeld gezelschap is er wel een richtlijn te geven. Van het aantal mensen dat op het feest verwacht wordt drinkt doorgaans 50% bier. Gemiddeld zal iedere bierdrinkende gast ongeveer 6-10 glazen bier drinken. Dus 10x het aantal bezoekers/2 is het aantal biertjes. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de samenstelling van de groep (bouwvakkers uit de buurt of de 100e verjaardag van oma hebben een ander verbruik) Uit een liter bier komen ongeveer vijf glazen. Fusten bier zijn er in varianten van tien, twintig en vijftig liter. Uiteraard speelt het weer ook altijd mee in het drankverbruik.

Wij bieden de mogelijkheid om fusten die niet geopend zijn te retourneren. Neem dus niet te grote fusten en begin met het grootste formaat dat u heeft staan.

 

 

BELANGRIJKE TAPTIPS:

  1. Dag van tevoren ophalen
  2. Waterbak indien nodig vullen/ bijvullen
  3. Tap gelijk aanzetten
  4. Fusten beslist niet in de zon zetten
  5. Vroegtijdig testen